NOWA GENERACJA ŚRODKÓW DEZYNFEKUJĄCYCH W PRZETWÓRSTWIE SPOŻYWCZYM
Huwa San TR50 to innowacyjny, bezpieczny dla środowiska, płynny środek dezynfekujący, idealny w szerokim zakresie zastosowań w przemyśle obróbki żywności i napojów. Skuteczna dezynfekcja jest niezbędna we wszystkich procesach obróbki żywności. HUWA-SAN TR50 aplikuje się w celu dezynfekcji powierzchni (np. ściany, podłogi, maszyneria, sprzęt itd.) jak i w celu stosowania do wody procesowej, aby ta nie stała się źródłem zakażenia bakteryjnego.
Unikalna formuła nadtlenku wodoru stabilizowanego srebrem ma właściwość nie powodującą powstawania odporności bakteriologicznej dzięki trójstopniowemu mechanizmowi działania. Charakteryzuje się szerokim spectrum działania jednocześnie jest całkowicie bezpieczny dla środowiska, pozbawiony nieprzyjemnego smaku czy zapachu. NIE WYMAGA SPŁUKIWANIA - pozostawia mikrobiologiczny płaszcz, który będzie ochraniać powierzchnie przed ponownym zakażeniem przez godziny/dni bądź do momentu wysuszenia się powierzchni, kiedy i tak jest ona mniej podatna na zakażenie mikrobami.
Preparat Huwa San TR50 przeznaczony jest do dezynfekcji powierzchni, urządzeń, armatury i rurociągów w zakładach przemysłu spożywczego, tytoniowego, farmaceutycznego i kosmetycznego. Posiada właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, prądkobójcze i wirusobójcze. Może być stosowany do urządzeń i powierzchni zarówno mających jak i nie mających kontaktu z żywnością i środkami żywienia zwierząt.
Zalety Huwa San TR50
- Jest bezzapachowy, bez smaku, nie pieni się
- Nie rozpada się na szkodliwe związki i nie formuje produktów pobocznych, nie pozostawia toksycznych pozostałości - jest bezpieczny dla ludzi środowiska
- Rozpada się na wodę i tlen, więc związku z tym NIE WYMAGA SPŁUKIWANIA.
- Pozostaje efektywny w zakresie pH 2 -9, w zakresie temperatur 0*C do 95*C. Nie trzeba więc dopasować pH i temperatury, aby zapewnić odpowiednie rezultaty dezynfekcji.
- Nie powoduje zmian smaku, ani zapachu, które wiążą się z zastosowaniem produktu.
- W związku z bardziej efektywną dezynfekcją, można wykorzystać ponownie większe ilości wody.
- W zalecanych dawkach prawie nie powoduje korozji i nie wpływa na jakość stali nierdzewnej.
- Nie ma możliwości, aby mikroorganizmy uodporniły się na HUWA-SAN®
ZASTOSOWANIE - PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
Zastosowania główne:
- dezynfekcja powierzchni: powierzchnie, podłogi, ściany
- tworzywa, materiały: dezynfekcja powierzchni
- system zaopatrzenia w wodę: czyszczenie systemu (usuwanie biofilmu) i dezynfekcja
- linie produkcyjne: czyszczenie systemu (usuwanie biofilmu) i dezynfekcja
- dezynfekcja powietrza: zamgławianie
- wentylacja: dezynfekcja urządzeń wentylacyjnych
- dezynfekcja środków transportu
Przemysł napojów i browary:
- powierzchnie, podłogi i ściany: dezynfekcja powierzchni
- tworzywa i materiały: dezynfekcja powierzchni
- system zaopatrzenia w wodę: czyszczenie systemu (usuwanie biofilmu) i dezynfekcja
- linie produkcyjne: czyszczenie systemu (usuwanie biofilmu) i dezynfekcja
- maszyny do butelek i linii rozlewniczych: mycie i dezynfekcja
- odbiór pustych butelek: dezynfekcja
- woda: sanitaryzacja wody
Przemysł cukrowniczy:
- rurociąg syropu: czyszczenie systemu (usuwanie biofilmu) i dezynfekcja
- zbiorniki: dezynfekcja powierzchni
- tworzywa i zawory: dezynfekcja powierzchni
Przetwórstwo mleczne, produkcja lodów:
- linie produkcyjne: systemu (usuwanie biofilmu) i dezynfekcja
- taśmociągi, pasy transportowe: dezynfekcja powierzchni
- zbiorniki: dezynfekcja powierzchni
- sanityzacja wody procesowej i wody do produkcji lodu
Zbiorniki - cysterny i silosy dezynfekcja powierzchni
Przechowalnie, chłodnie, recycling:
- chłodnie: dezynfekcja powierzchni
- rurociągi: czyszczenie systemu (usuwanie biofilmu) i dezynfekcja
- wentylacja: dezynfekcja urządzeń wentylacyjnych
Obszary, w których HUWA SAN® może być stosowany w wodzie procesowej to:
- Produkcja napojów gazowanych
- Produkcja soków owocowych
- Browary
- Woda procesowa w fabrykach konserw
- Systemy oczyszczania CIP
- Ścieków procesowych i wody obiegowej
- Ryby i skorupiaki
- Woda do chłodzenia drobiu
- Systemów wody do odparowania
- Pakowania mięsa
Charakterystyka środka dezynfekującego |
Huwa-San |
Chlor |
Brom |
Dwutlenek Chloru |
QUATS (związki poczwórnego amonu) |
Nadtlenek wodoru |
Efektywność długotrwała |
Bardzo długa praktycznie niezależna od temperatury |
Krótka do długiej w zależności od temperatury |
Krótka do długiej w zależności od temperatury |
Krótka do długiej w zależności od temperatury |
Krótka do długiej w zależności od temperatury |
Nie |
Efekt algobójczy |
Tak |
Tak |
Tak |
Tak |
Nie |
Trochę |
Efekt grzybobójczy |
Tak |
Tak |
Tak |
Tak |
Nie |
Trochę |
Wrażliwość na światło |
Praktycznie żadna |
Efektywność maleje ze wzrostem temperatury |
Efektywność maleje ze wzrostem temperatury |
Wrażliwy |
Nie |
Tak |
Efekt zależnie od pH wody |
Nie |
Tak |
Tak |
Tak |
Nie |
Nie |
Zmiana smaku wody |
Nie |
Tak |
Tak |
Tak |
Tak |
Nie |
Tworzenie się zapachu |
Nie |
Tak |
Tak |
Tak |
Tak |
Nie |
Odpady chemiczne w wodzie ściekowej |
Nie |
Tak, trzeba neutralizować |
Tak, trzeba neutralizować |
Tak, trzeba neutralizować |
Tak |
Nie |
Czas potrzebny na zabicie bakterii |
Przeciętny |
Krótki do przeciętny |
Krótki do przeciętny |
Krótki do przeciętny |
Krótki (wysokie temp.) Długi (niskie temp.) |
Długi |
Zredukowany efekt w obecności elementów organicznych |
Tak |
Tak |
Tak |
Tak |
Nie |
Tak |
Trwałość działania wobec wzrostu grzybów i alg |
Tak |
Ograniczony |
Ograniczony |
Przeciętny |
Tak |
Nie |
Reakcje chemiczne z innymi elementami |
Nie |
Tak |
Tak |
Tak |
Tak |
Tak |
Toksyczność zalecanej dawki |
Nie |
Tak |
Tak |
Tak |
Tak |
Nie |
Ryzyko przy przedawkowaniu |
Nie |
Tak |
Tak |
Tak |
Tak |
Nie |
Tworzenie się piany |
Nie |
Nie |
Nie |
Nie |
Tak |
Nie |
Charakterystyka spłukiwania |
Dobra |
Dobra |
Dobra |
Dobra |
Zła |
Dobra |
Wielkość dawki |
Niska przeciętna |
Niska |
Niska |
Niska |
Przeciętna |
Wysoka |
Łatwość pomiaru |
Produkt niedostępny w sklepie internetowym. W sprawie zamówień proszę o kontakt: mail handel@huwasan.pl lub tel. 695-197-323.