Polska jest jednym z największych producentów owoców na Świecie, a także owocowym liderem Europy - to fakt. Śmiało więc można nazwać ją Królową Owoców!
Nasz kraj jest największym unijnym producentem wielu owoców - jabłek, truskawek, porzeczek, wiśni, malin, czy przeżywającego słuszny renesans agrestu, który nazywany jest w niektórych kręgach “polskim kiwi”.
Kupując jabłka - miej w pamięci, że 25 procent jabłek na rynku światowym, czyli co czwarty owoc to owoc pochodzący znad Wisły! Posiadamy także inne polskie superfoods - czyli superberries, których już sama nazwa wskazuje na ich wyjątkowe walory. Posiadają bowiem najwięcej przeciwutleniaczy, witamin i minerałów tak ważnych w naszej codziennej diecie. Są naszym dobrem narodowym!
I nie ma w tym nic dziwnego. Branża agro wkłada naprawdę wielkie wysiłki w produkcję owoców. Dzięki tym staraniom polski owoc znany jest w Świecie jako dobry owoc i wciąż rośnie w siłę!
W Polsce rośnie także popularność samozbiorów owoców, bo według Czas na polskie superowoce chęć zbierania samemu deklaruje 76% z nas (o 6% więcej, niż w ubiegłym roku), co przekłada się aż na 24,6 miliona Polaków! Wśród najchętniej zbieranych w ten sposób owoców należą między innymi truskawki, jabłka, maliny, czy borówki. Zdecydowanie warto rozejrzeć się wśród lokalnych plantacji, czy dają taką możliwość i z niej skorzystać! owoce świeżo zebrane są najbardziej wartościowe - i absolutnie nie chodzi o ich cenę mierzoną w walutach!
Mają wtedy najwięcej składników, których wraz z upływem czasu lub w wyniku przetwarzania ilość zmniejsza się znacznie (spokojnie, trochę dłużej od zbioru owoce dalej jednak obfitują w konieczne dla naszego zdrowia mikro i makroelementy i wciąż niezmiennie warto je jeść!). Jeszcze jednym z plusów samozbiorów jest też możliwość nawiązania kontaktów z Plantacjami, a także możliwość kupna owoców w korzystniejszej cenie!
Niestety, pomimo dobrych pozycji w światowej i europejskiej dystrybucji owoców - Polki i Polacy jedzą ich wciąż za mało, bo o 40% mniej, niż mieszkańcy innych krajów europejskich! Wyższa świadomość Konsumentów sprawia, że ich spożycie stopniowo wzrasta. Również poza sezonem - większość Polaków deklaruje jedzenie owoców i warzyw również poza sezonami na nie!
62% Polaków nie wie, jaka ilość owoców i warzyw w ich diecie na co dzień jest optymalna. Zaledwie 20% orientuje się w tym, ile owoców i warzyw jeść. Szczęśliwie - okres letni i “wysyp” owoców całkiem w tym pomaga - na targowiskach i w sklepach błyszczą czereśnie, pachną truskawki, jabłka kuszą wybarwieniami wyglądającymi, jakby wyszły spod pędzla mistrza sztuk wizualnych. Powstają ciasta, soki, przetwory - same pyszności.
My również przykładamy do tej cudowności cegiełkę - jako jedyny na Polskę dystrybutor środka Bisteran - stawiamy na przejrzystość i ekologię.
Fakty są jasne: Bisteran to mineralny, ekologiczny produkt!
Obecna koncepcja naszej działalności wyrosła z miłości do natury. I chcemy się taką miłością dzielić! Nasz produkt cieszy się dobrą opinią także w świecie nauk agro - z uznaniem wypowiadają się o nim naukowcy, a wokół działania Bisteranu powstał ogrom badań naukowych!
Nasz produkt skuteczny jest już w niewielkim stężeniu, a w trakcie stosowania rozkłada się na nietoksyczne i jakże potrzebne nam do życia, biodegradowalne produkty: tlen i wodę. Spełnia zatem wymogi stawiane produktom ekologicznym!
Niestety - jest dużo dróg, którymi patogeny mogą dostać się do Twoich upraw. Tak naprawdę stoją do niej w kolejce! Każda poraniona gradem, złamana wiatrem łodyga, czy potargany liść to przykładowe uszkodzenia, które dają idealne podłoże do rozwoju różnego rodzaju patogenów. One wprost kochają takie warunki! Ale nie tylko same w sobie patogeny są zagrożeniem - bo jest nim choćby i deszcz, który zalewając uprawy, pozbawia korzenie dostępu do tlenu, przez co nie są one w stanie odżywić rośliny należycie. Bisteran za to pomaga dostarczyć niezbędny do życia tlen do całej strefy korzeniowej i pobudza naturalny system ochronny!
Przyspiesza gojenie, pobudza wzrost, kwitnienie, ogranicza wszelkie nekrozy i zabiera pole do popisu patogenom, skutecznie je zwalczając. Dzięki niemu owoce są bardziej odporne na choroby i uszkodzenia, co przekłada się na wyższe plony i lepszą kondycję roślin. Bisteran stymuluje rozwój systemu korzeniowego oraz poprawia ogólną zdrowotność roślin, co sprzyja ich szybszemu wzrostowi i lepszemu krzewieniu się.
Zatem - stosowanie Bisteranu w uprawach owoców ( oczywiście - nie tylko!) zapewnia lepsze rezultaty oraz dłuższą świeżość i jakość zbiorów. To preparat idealny! Łatwa, szybka aplikacja, szerokie spektrum działania i skuteczność w prawie każdej temperaturze - bo Ty i Twoje plony zasługujecie na to, co najlepsze!
Oto krótkie podsumowanie plusów stosowania Bisteranu w uprawach owoców miękkich:
- wzmocnienie systemu korzeniowego
- wzrost plonu i jego jakości
- lepsze krzewienie się roślin i ich szybszy wzrost
- formowanie większej liczby pędów, przyspieszenie ich wzrostu
- stymulacja rozwoju roślin. Indukcja grubszej epidermy
- wzrost zawartości chlorofilu w liściach
- ograniczenie występowania zgnilizny owoców, zrakowaceń i innych chorób
- zapobiega gniciu owoców i przedłużanie ich przydatności do konsumpcji
- zabezpieczenie ran na pędach, szybsze zabliźnianie i regeneracja roślin.
- odkażanie plantacji po sezonie wegetacyjnym. Regeneracja roślin po zimie. Ograniczanie nekrozy i zrakowacenia.
- ograniczanie rozprzestrzeniania się bakterii i grzybów - szczególnie ważne jest opryskanie, gdy wiosna jest wilgotna z dużymi wahaniami temperatur